Αυτό είναι το κυβερνητικό σχέδιο για το νέο ΕΣΥ: Από την τσέπη τους θα πληρώνουν για να χειρουργηθούν οι ασθενείς

Ετοιμο για υλοποίηση είναι το σχέδιο για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων μέσα στο ΕΣΥ, τα οποία όμως θα πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους. Πρόκειται για ένα έξυπνο τέχνασμα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να εφαρμόσει ώστε να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες και να επιβαρυνθούν με μεγαλύτερο κόστος για την υγεία τους οι πολίτες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει εξάλλου εδώ και χρόνια και με τα απογευματινά ιατρεία, τα οποία επίσης πληρώνουν οι ασθενείς, αφού καταβάλλουν μεγάλα ποσά για τις επισκέψεις σε γιατρούς τους οποίους δεν μπορούν να επισκεφθούν τις πρωινές ώρες δωρεάν στο ΕΣΥ εξαιτίας των περιορισμένων ραντεβού.

Τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ έχουν σχεδιαστεί ήδη από τότε που ήταν αναπληρώτρια υπουργός Υγείας η Μίνα Γκάγκα και είχαν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Ο νυν υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δρομολογεί την υλοποίηση του σχεδίου που ουσιαστικά θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών, καθώς λόγω της μακράς λίστας αναμονής δεν μπορούν να χειρουργηθούν δωρεάν τις πρωινές ώρες στα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό εξάλλου αυξάνονται συνεχώς οι αναμονές για ένα χειρουργείο τις πρωινές ώρες, Μάλιστα, πρέπει κανείς να περιμένει ακόμη και χρόνια για μια απλή επέμβαση.

Βέβαια στις καθυστερήσεις συμβάλλουν και πολλοί γιατροί που παρακάμπτουν τη λίστα αναμονής για ένα χειρουργείο και επικαλούνται επείγοντα περιστατικά έστω να χειρουργήσουν πρώτα τους δικούς τους ασθενείς.

Με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Οι λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία σχεδιάζονται από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τις ημέρες αυτές και αναμένεται να οριστικοποιηθούν τους δύο πρώτους μήνες του 2024. Τότε αναμένεται να εκδοθούν οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι, οι οποίες και θα ορίζουν ακριβώς τις αμοιβές των γιατρών που θα πρέπει να καταβάλλουν οι πολίτες.

Με βάση το σχέδιο όσοι ασθενείς θέλουν να χειρουργηθούν και δεν μπορούν να περιμένουν για πρωινό χειρουργείο λόγω της ατέλειωτης λίστας αναμονής θα μπορούν να επιλέξουν να χειρουργηθούν το απόγευμα, αλλά με δικά τους έξοδα. Μέρος του αντιτίμου θα αποκομίζουν η ιατρική ομάδα (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι ή όποια άλλη ειδικότητα χρειαστεί) και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι που θα συμμετέχουν στην επέμβαση. Ποσοστό θα λαμβάνει και το νοσοκομείο.

Πληροφορίες του Documento αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά να εντάξει στο νέο σύστημα τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δίνοντας ουσιαστικά μεγάλο κομμάτι της πίτας στον ιδιωτικό τομέα.

Ολοήμερη λειτουργία με προβλήματα

Η νέα κατάσταση που επιδιώκουν να επιβάλουν στο ΕΣΥ το υπουργείο Υγείας και ο ίδιος ο υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης αναμένεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους ασθενείς που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια για να χειρουργηθούν τις απογευματινές ώρες.

Ενα από τα βασικά προβλήματα παραμένει το πού θα νοσηλεύονται οι ασθενείς που κάνουν επεμβάσεις με ιδιωτική δαπάνη, καθώς σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία παρουσιάζουν εξαιρετικά υψηλή πληρότητα. Αξιοσημείωτο είναι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ότι εξετάζεται ακόμη και να παραχωρηθούν ειδικές πτέρυγες για τους «ιδιωτικούς» ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ενα σχέδιο που είχε μελετηθεί και πριν από περίπου δώδεκα χρόνια, όταν κυβέρνηση ήταν ακόμη το ΠΑΣΟΚ από το οποίο και προέρχεται ο νυν υπουργός Υγείας.

Προκειμένου να μην προκληθούν κοινωνικές αντιδράσεις για το νέο ΕΣΥ δύο ταχυτήτων που ονειρεύεται ο υπουργός Υγείας, τα απογευματινά χειρουργεία θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται πιλοτικά και κυρίως για επεμβάσεις που δεν απαιτείται χρόνος νοσηλείας.

Πολίτες και γιατροί δύο ταχυτήτων

Οι ασθενείς που διαθέτουν ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούν να χειρουργούνται με την κάλυψή της, ενώ αντίθετα οι ασθενείς που δεν διαθέτουν τα απαραίτητα κονδύλια ή δεν έχουν ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία θα είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν τις πρωινές ώρες μέχρι να έρθει η σειρά τους για να δουν νυστέρι. Τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία αναμφίβολα θα δημιουργήσουν ασθενείς αλλά και γιατρούς δύο ταχυτήτων. Και αυτό διότι όσοι εργάζονται στο ΕΣΥ και δεν έχουν χειρουργική ειδικότητα δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν το εισόδημά τους όπως οι συνάδελφοί τους. Ο μεγάλος φόβος των συνδικαλιστών γιατρών είναι να μην προωθούν οι μεγαλογιατροί τους ασθενείς τους τις απογευματινές ώρες, ώστε να εισπράττουν χρήματα για τις χειρουργικές επεμβάσεις, αφήνοντας σε αναμονή τους ασθενείς που θα πηγαίνουν για δωρεάν επεμβάσεις τις πρωινές ώρες. Παράλληλα όμως στα σχέδια της κυβέρνησης είναι στο άμεσο μέλλον να επιτρέψει και σε ιδιώτες γιατρούς να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να πραγματοποιούν χειρουργεία τις απογευματινές ώρες, επίσης αμειβόμενοι από τους ασθενείς. Οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να χειρουργούν το απόγευμα σαν να είναι το ΕΣΥ ιδιωτική κλινική, καθώς, όπως λένε πληροφορίες, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις από «γαλάζιους» γιατρούς του ιδιωτικού τομέα να ανοίξει το δημόσιο σύστημα και για τους ελεύθερους επαγγελματίες του κλάδου.

Κώστας Παναγιώτου, Documentonews.gr

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί